İstanbul Kadıköy, Kartal ve Ataşehir Belediyelerinde Fen İşleri ve dış temizlik işçileri bugün 2 saat iş durdurdular. Yüzlerce işçi iş durdurmayı iş çıkış saatine kadar uzatarak, hava kararınca ateşler yakıp grev halayları çektiler.
Kadıköy, Kartal ve Ataşehir Belediyelerinde TİS sürecinin tıkanmasıyla Genel-İş Sendikası grev kararı almıştı. Grev kararının asılmasından sonra 60 günlük greve çıkma süresinin dolmasına 3 gün kala, belediye işçileri de eylemlerini artırarak grev kararlılıklarını gösteriyor.
Belediye işçilerinin karşısında ise CHP’li belediyelerin geçen Eylül ayında kurduğu işveren sendikası SODEMSEN (Sosyal Demokrat Kamu İşverenleri Sendikası) var. 400 milyon lirayla kurulduğu söyleyen SODEMSEN’den sonra CHP’li belediyeler, kadrolu işçilerle 2018’de KHK’yle belediye şirketlerine geçirilen eski taşeron işçileri bölme, bazen bir bazen diğer işçi kesiminin ikramiye ve öğrenim paralarını ödememe gibi uygulamalar başlatmışlardı.
Buna karşılık 3 belediyeden işçi temsilcileri bir araya gelerek bir TİS ve sonra grev komitesi oluşturdular. Sendikacıların ödenmeyen işçi alacakları ve TİS için Belediye patronlarıyla yapacakları görüşmelerde işçi temsilcilerinin de yer almasını ve TİS taleplerinin işçiler tarafından belirlenmesini istediler ve bunu sağladılar.
Üç belediyeden bir araya gelen işyeri işçi temsilcileri, bir TİS taslağı hazırlayıp bunu sosyal medya platformları üzerinden tüm işçilere açtılar. Taslağın son şeklinin taban tarafından tartışılarak verilmesini sağladılar.
Belediye işçileri bu TİS sürecinde, böylece bir dizi ilke imza attılar. Ücret talebinin yanısıra, taban ücreti, kıdem farkı, eşit işe eşit ücret ve sosyal hak istemlerinin de ortak TİS talepleri arasında yer almasını sağladılar.
Bir diğer ve daha önemli ilk olarak da, daha önceki TİS süreçlerinin dışında tutulan, TİS süreçlerinden haberdar bile olmayan belediye merkez binalarındaki ofis işçilerini ve kreş müdürlükleri başta olmak üzere kadın işçileri de sürece katılmasını sağladılar. Belediyeler önünde “İstanbul Sözleşmesi Yaşatır” eylemleri organize ederek Belediyelerdeki kadın işçilerin de TİS sürecinde ve greve dönük olarak aktifleşmesini sağladılar.
Belediyelerde, 2018’de KHK ile taşerondan belediye şirketlerine geçirilen işçilerin gaspedilmiş hakları önemli bir sorun olarak duruyor. Bu işçiler, 2 yıldır asgari ücret artışlarını bile alamadılar. Bir çoğunun ücretleri şu andaki yeni asgari ücretin bile altında, ödenmemiş alacakları işçi başına 50 bin lirayı buluyor.
Bir diğer sorun, Pandemi sürecinde ağırlaşan çalışma koşulları ve özellikle ilaçlama ve yardım kolilerinin dağıtılmasında çalışan işçiler için yeterli işçi sağlığı ve güvenliği önlemlerinin olmaması.
CHP’li belediyeler ise asgari ücretin belirlenmesi sürecinde, “biz belediyelerimizde 3 bin-3 200 lira asgari ücret belirledik” diye şovlar yapmalarına karşın, belediye şirketlerinde mevcut resmi asgari ücretin bile altında işçi çalıştırdıklarını gözlerden gizliyor.
Belediye işçilerinin mücadelesi, son dönemde işçi sınıfının artan kıpırtılarının yeni bir halkası. TİS sürecine taban katılımı, kadın işçilerin ve ofis işçilerinin aktif katılımı, farklı işçi kesimlerinin birlik ve dayanışmasının sağlanması, fiili iş durdurma eylemleri, grevden önce grev ateşlerinin yakılması, grev kararlılığı önemli dinamikler.
Belediye işçilerinin grev kararlılığıyla sınıf dayanışmasına!